Hoe gebruiken?


Hoe zoek je documenten in de vertaalbib?

In de vertaalbib kan je op verschillende manieren documenten zoeken:

Zoeken op taal
Duid de gewenste taal aan. Je ziet alle documenten die beschikbaar zijn voor deze taal.

Zoeken op sector
Duid de gewenste sector aan. Je ziet nu alle documenten die bruikbaar zijn binnen de aangeduide sector.

Zoeken op type document
De bibliotheek is opgedeeld in verschillende types documenten:

 1. Invulfiches
 2. In deze categorie vind je allerlei algemeen bruikbare documenten, vertaald naar verschillende veel voorkomende vreemde talen. Het gaat vb. om een uitnodiging voor een gesprek of activiteit, een schema voor het innemen van medicatie, …
  In deze documenten kan je naar wens inhoud knippen, kopiëren en plakken om er zo documenten op maat van jouw organisatie van te maken.
  Meer info over het gebruik van deze documenten vind je in de handleiding .

 3. Informatieve documenten
 4. In deze categorie vind je links naar informatieve documenten (brochures, folders, …) die eerder vertaald werden, maar die misschien ook voor jouw organisatie bruikbaar zijn. Je kan de vertalingen gebruiken om informatie over een bepaalde organisatie te geven, maar bijvoorbeeld ook omdat jouw werking gelijkaardig is aan die van een andere organisatie. Door te filteren op sector, taal of kernwoord vind je vlot de documenten terug die aansluiten bij jouw werking.

 1. Websites
 2. In deze sectie kan je per thema zoeken naar een website die webpagina's of filmpjes in vertaling aanbied. Dit is vooral handig als je niet op zoek bent naar een bepaald document, maar eerder naar algemene informatie.

 3. Pictogrammen
 4. Voor korte, simpele boodschappen kan je vanaf nu op de vertaalbib ook links terugvinden naar pictogrammen! Wanneer je deze pictogrammen best inzet, lees je onder "Wanneer gebruiken?".

Zoeken op kernwoord
Zet je zoekterm steeds tussen aanhalingstekens. Bijvoorbeeld: "tand", "opvangcentrum", "kind en gezin".
Klink daarna op "zoeken".

Ik kan de bestanden op de vertaalbib niet openen. Wat moet ik doen?
Als je bepaalde bestanden op de vertaalbib niet kan openen, kan dit meerdere oorzaken hebben.

 1. De versie van Adobe Reader of Microsoft Office (afhankelijk van de documenten) is niet recent genoeg of het programma waarin de documenten opgemaakt zijn, is niet geïnstalleerd op je pc. Installeer een nieuwere versie van het programma op je pc.
 2. De browser (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, …) waarin je werkt opent de documenten niet. Probeer een andere browser.
 3. Ik krijg een foutmelding wanneer ik het document probeer te openen. Klik met de rechtermuisknop op het document en selecteer “Koppeling opslaan als”. Kies een doelmap en open het document van daaruit.