Coronavirus - Ramadan in tijden van corona - Stad Gent

Volledige Titel: 

Coronavirus - Ramadan in tijden van corona - Stad Gent

Korte omschrijving: 

De jaarlijkse vastenperiode, de Ramadan, loopt dit jaar van vrijdag 24 april tot zondag 24 mei. Gedurende de Ramadan vasten de moslims van de ochtendschemering tot zonsondergang. ’s Avonds wordt het vasten verbroken met een iftar. Voor de moslims is de Ramadan een tijd van bezinning, samenhorigheid én solidariteit. De Ramadan wordt afgesloten met het Ramadanfeest (Eid-Al Fitr).
Het stadsbestuur wenst de Gentse moslims een gezellige maar veilige Ramadan.

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt de Ramadan dit jaar in moeilijke omstandigheden plaats. Samen met de Vereniging van Gentse Moskeeën roept het stadsbestuur de Gentse moslims op om tijdens de Ramadan de richtlijnen strikt te respecteren.

- Verricht de gebeden thuis. De moskeeën blijven dicht voor het publiek. In alle gebedshuizen blijven gezamenlijke gebeden (de dagelijkse gebeden, het vrijdaggebed en de Taraweeh-gebeden) verboden.
- Het verbreken van het vasten, de iftar, mag enkel plaatsvinden met de gezinsleden die in hetzelfde huis wonen. Dat mag ook enkel in de eigen woning.
- Ga na het verbreken van het vasten niet de straat op, op zoek naar familie, vrienden of buren. Hou op een andere manier contact (telefoon, smartphone, sociale media, …). Een korte wandeling met de gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, kan uiteraard wel.
- Collectieve iftars in moskeeën zijn niet mogelijk. De Gentse moskeeën bekijken wel alternatieven hiervoor (bv. afhaalvoedselpakketten). Meer informatie bij de Vereniging van Gentse Moskeeën of bij de moskeeverantwoordelijke in je buurt.
- De voedingswinkels (kruideniers, slagers, bakkers, supermarkten) zijn open, maar moeten de geldende regels strikt volgen. De handelaars moeten ervoor zorgen dat klanten voldoende afstand houden en mogen maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd toelaten in de winkel. Help hen daarbij. Hou daarom steeds een afstand van minstens 1,5 meter tot andere klanten. Plan je aankopen vooraf en vermijd drukke momenten.
- De politie ziet al geruime tijd strikt toe op het naleven van de coronamaatregelen. Wie zich niet aan de regels houdt, zal beboet worden.

Een identieke vertaling van bovenstaande tekst is beschikbaar in het:

Albanees - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Arabisch - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Bulgaars - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Dari - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Engels - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Frans - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Turks - https://stad.gent/sites/default/files/media/documents/Ramadan%20in%20tij...

Uitgegeven door: 
Stad Gent

Vragen, suggesties of aanpassingen?

Hebt u vragen of opmerkingen over deze vertaling?
Wenst u aanpassingen aan een invulfiche op maat van uw dienst?
U kunt ons bereiken via vertaalaanvragen@in-gent.be of op 09/ 235 29 60